Geeft regenwater een plek door waterberging

Duurzaamste keuze voor groen parkeer grastegels en substraten

Voor een duurzame groene parkeerplaats die langdurig haar impact behoudt moeten de volgende drie elementen kloppen: Het funderingsubstraat, de grastegels en het vulsubstraat met juiste vegetatie. 

Op deze pagina vind je meer informatie over grastegels en substraten zodat de groene parkeerplaats langdurig groen blijft. Optimaal groen parkeren doe je met duurzame grastegels en een kwalitatief substraat met waterberging. De bijbehorende producten zijn ontwikkeld door Fien Dekker van Rain(a)Way en onze partners. Groen parkeren volgens het Park Positive systeem bestaat uit: funderingsubstraat, grastegels, en vulsubstraat met vegetatie.  Wil je snel de impact berekenen, zoals waterberging en infiltratie? Met behulp van de Impact Calculator kun je voor iedere locatie een eigen opbouw realiseren.

RA Positive GREEN / BLUE

Leaf green

Gradiënt of Flood Twin

Leaf green

Vulling: Ra Positive Grassubstrate 

Leaf green

Het funderingsubstraat 10 tot 40 cm RA Positive Green 60-40

Leaf green

Optioneel waterberging met RA Positive Blue 2-6

RA Positive Green Blue
  • Minimaal 50 L piek waterberging per m2 Bereken de waterberging in de tool. 
  • Infiltreert 90% van de neerslag per jaar van het gehele straatprofiel. Tot wel 5x het oppervlak van de parkeerplaats. Infiltratiecapaciteit tot 500 mm/h
  • Bevordert wortelgroei, gras wortelt tot wel 30 cm diep. Zonder goede doorworteling zal het gras niet groen blijven. Wortelgroei is essentieel voor een langdurig groen resultaat. 
  • Uniek grasmengsel voor het gebruik van parkeerplaatsen. Kan tegen het overrijden van auto's en schaduw.
  • Bereken je impact voor waterberging, infiltratie en vergroenen met de rekentool:

Voor een groene parkeerplaats moeten drie elementen kloppen: de fundering, de juiste grastegels en het vulsubstraat met vegetatie. Deze drie pijlers vormen samen de sleutel tot langdurige impact en groen resultaat: . 1. Fundering: Ons funderingsubstraat, het RA Positive substraat: is zorgvuldig samengesteld met minimaal 40% doorwortelbaar volume en voeding samengesteld voor gras.  Dit optimaliseert de wortelgroei van het gras. . 2. Grastegels: Het unieke ontwerp van onze grastegels is gericht op de bescherming van het groeipunt van het gras, waardoor het gras op een duurzame wijze wordt behouden. Onze grastegels dienen als een beschermende laag, waarbij het gras optimaal gedijt. De grastegels beschermen het groeipunt van het gras, zo blijft het gras goed beschermt. 3. Vulsubstraat met het juiste grasmengsel:  Het vulsubstraat vormt de laatste essentiële schakel. Het moet een hoge infiltratiesnelheid hebben en het grasmengsel moet schaduwtolerant zijn. Daarnaast is het van groot belang dat het gras effectief wortelt. Een goed doorwortelde bodem behoudt niet alleen zijn infiltratiecapaciteit, maar draagt ook bij aan een blijvend groen resultaat.

PRODUCTEN

Onze grastegels en substraten zijn met zorg en zo duurzaam mogelijk ontwikkeld. Zo zijn de Gradiënt en Flood Twin grastegels gemaakt van Reduton®, een cementloos beton, met 50-75% CO2 reductie tijdens productie.  En hebben de substraten minimaal 40% doorwortelbaar volume voor een hoge infiltratie capaciteit.

Flood twin grastegel gemaakt van cementloos beton Park Positive

Een innovatieve tool waarmee je zelf de impact kunt berekenen die jij kunt maken door het toepassen van groen parkeren. Met deze handige tool zit jij zelf aan de knoppen, waardoor je eenvoudig inzicht krijgt in de hoeveelheid waterberging en infiltratie die je kunt realiseren.  Voer eenvoudig data in, kies de huidige ondergrond en bepaal zelf het ontwerp. 

De Park Positive tool, ontwikkeld i.s.m. Sweco, is een programma dat bestaande parkeerplaatsen op stedelijke schaal verschillende manieren analyseert en de potentiële impact van vergroening van die parkeerplaatsen in kaart brengt. Het programma doet dit door diverse geodata te analyseren, zoals bodemtype, droogte- en waterproblematiek. 

IMPACT MET IEDER PROJECT 

 

Werkproces voor Groen Parkeren met Grastegels Park Positive

Ontwerp

Impact begint met een goed ontwerp. Op die manier krijg je een groen resultaat en kun je regenwater bergen en infiltreren. Met behulp van de impact calculator berekenen je zelf de wateropgave! we denken met je mee  over het ontwerp van goede, toegankelijke parkeerplaatsen

Aanleg 

Een duurzaam resultaat valt of staat met een goede aanleg. Vul de halfverharding altijd minimaal 1 cm onder de rand af. Zo bescherm je het groeipunt van het gras. Tijdens de aanleg van groene parkeerplaatsen verzorgen we kwaliteitscontroles en geven we begeleiding.

Beheer

De auto is de beste grasmaaier! Het beheer van groene parkeerplaatsen is niet ingewikkeld, maar wel belangrijk. Goede afstemming en afspraken vooraf geven doorgaans een langdurig mooi resultaat. Eén of twee keer per jaar maaien is voldoende. Voor meer informatie over het beheer neem dan contact met ons op!

Zoeken