Elke straat klimaatadaptief, hoe doe je dat?

Hoe maken we onze steden klimaatadaptief?

Het combineren van zoveel functies heeft ervoor gezorgd dat we alles maar hebben verhard. Regenwater kan niet de grond in, wordt niet opgenomen door beplanting, zorgt dus niet voor verdamping en verkoeling. Kortom de gehele natuurlijke cyclus van water is verstoord. Een stad is pas echt klimaatadaptief als de natuurlijke cyclus van regenwater terug is. Al het regenwater wat er valt vasthouden en inzetten voor groen, beplanting.

Elke situatie is uniek en kent zijn eigen uitdaging om dit voor elkaar te krijgen. Met een hoge grondwaterstand heb je een andere oplossing nodig dan op een droge zandbodem. Met het totaal systeem kun je variëren met water vasthouden, waterbergen en infiltreren. Zo kun je de oplossing voor piekbuien, droogte en hittestress combineren. Én het ziet er ook nog eens prachtig uit.  

Groene parkeervakken zullen de straten groen kleuren!

 

VERKOELEND EFFECT

Infiltratietesten Resultaten Grastegel Park Positive
Infiltratietesten Resultaten Betonnen grastegels Park Positive

Waterberging

We combineren de groenparkeer plaats met piek waterberging zodat het snel grote hoeveelheden water kan bergen. Deze waterberging zit onder het funderingssubstraat, met een infiltratiekolk breng je het regenwater direct in deze waterbergende laag.

Droogte

Om droogte tegen te gaan, willen we zoveel mogelijk regenwater infiltreren in de bodem. 90% van de buien infiltreren via de tegels. Het fundering substraat houdt het water in de bovenste laag vast. Zo kan het gras langer tegen droogte, de rest van het water kan langzaam in de bodem zakken.

Groene parkeerplaats Park Positive
Groene Parkeerplaatsen Park Positive

Hittestress

Onze steden warmen op door alle bouwmaterialen, deze houden warmte vast en stralen het ‘s nachts uit. Stap 1 om hittestress tegen te gaan is te voorkomen dat de bouwmaterialen opwarmen. Het oppervlak van de groen parkeerplaats is wel 10 graden koeler!

Biodiversiteit 

Onder de groen parkeervakken verbeteren we het bodem leven. Dit is niet alleen gunstig voor het gras maar ook de naast gelegen boom of plant vak. Zo kunnen de groen parkeervakken de bomen ondergronds verbinden. Zo verbeteren we de kwaliteit van het groen in de stad.

INNOVATIE

Op de Green Village doen we onder ander onderzoek naar de infiltratie capaciteit. De eerste resultaten van dit onderzoek zijn inmiddels binnen. De infiltratiecapaciteit is zeer hoog. Wil je de resultaten van het onderzoek ontvangen neem dan contact met ons op. Dan sturen wij je de laatste onderzoeksresultaten op. 

Met dank ,voor het realiseren van deze proefopstelling, aan:

Donkergroep  BVB Landscaping The Green Village

Zoeken