Onderhoud – Hoe houd je de groene parkeerplaats groen?

Groene parkeerplaatsen groen houden

Een blijvend groen resultaat. Vaak wordt gedacht dat dit niet haalbaar is. Maar niets is minder waar!

Een mooi groen resultaat begint met de aanleg, daarna is het belangrijk om goede afspraken te maken voor het beheer en onderhoud. Zo houd je het mooi groen. 

Groene parkeerplaats in Haaren Park Positive

Aanleg

Groen parkeren wordt steeds vaker toegepast als klimaatadaptieve oplossing. Maar hoe bouw je de fundering op de juiste manier op en waar moet je dan op letten? Een veel gemaakte fout bij groenparkeren is dat we er met een “infra” bril naar kijken. Gras heeft ruimte nodig om te groeien en een gezonde bodem geeft ruimte voor regenwater. Dit vraagt om een andere fundering. Op de pagina totaalconcepten lees je meer over de juiste fundering.  

Daarnaast is de aanleg een belangrijk aspect. De aanlegfase bepaalt voor een groot deel de uiteindelijke werking. Het gaat dan om de juiste verwerking van het substraat, het juist leggen van de grastegels en het belangrijkste: het vullen van de halfverharding met RA Positive Grastegelsubstraat. Dit dient secuur te gebeuren met één cm ruimte onder de tegel. Op deze manier groeit het gras niet direct op tegelhoogte, maar is er speling. 

Onderhoud

Elke situatie is anders. Op sommige locaties wordt veel geparkeerd, op andere weer weinig. Qua onderhoud adviseren wij om twee à driemaal per jaar te maaien bij regulier gebruik, en vaker als er nagenoeg geen auto’s parkeren. De auto is eigenlijk de beste grasmaaier. Daarnaast adviseren wij één keer per twee jaar uitborstelen met een kunststof rolborstel om eventuele vervilting tegen te gaan.

Daarnaast zien we een besparing op het weghalen van onkruid. Klein onkruid ‘verdwijnt’ in onze groenparkeerplaats.

Kijk met name ook naar wat in jouw gemeente wenselijk is en pas hier het onderhoud op aan. 

Zoeken