Bij Park Positive geloven we in een slimme en duurzame inrichting van de stedelijke leefomgeving. Een vraag die we regelmatig krijgen, is hoe groene parkeerplaatsen samengaan met de aanwezigheid van kabels en leidingen voor laadpalen. Als de groene parkeerplaats open moet voor de aanleg van een laadpaal, hoe zorg je ervoor dat deze infrastructuur toegankelijk blijft zonder de groene functie van de parkeerplaats te verliezen? In dit artikel gaan we in op de (technische) mogelijkheden en de praktische oplossingen om tot een oplossing te komen.
Flexibiliteit in ontwerp
Een veelgehoorde zorg is of kabels en leidingen bereikbaar blijven bij groene parkeerplaatsen. Het antwoord is ja: met het juiste ontwerp en de juiste materialen is dit goed te realiseren.
Bij gebruik van kleine formaat stenen is het relatief eenvoudig om een gedeelte tijdelijk te verwijderen en weer terug te plaatsen. Technisch gezien is het geen probleem om de stenen opnieuw aan te brengen, al kan er na werkzaamheden tijdelijk een kale plek ontstaan. Dit kan eenvoudig worden opgelost door het opnieuw zaaien van het grasmengsel en ook het opnieuw aanbrengen van het funderingssubstraat.

foto: Alyssa van Heyst
Mantelbuizen voor toegankelijkheid
Het is echter altijd beter als kabels en leidingen onder het trottoir liggen, zodat er zo min mogelijk in gegraven hoeft te worden. Zodat kabels en leidingen slechts kleine stukken van een parkeerplaats kruisen. We raden aan om dan mantelbuizen te gebruiken. Dit maakt het mogelijk om kabels en leidingen vanaf de zijkanten te benaderen zonder dat het groene oppervlak volledig opengebroken hoeft te worden. Dit minimaliseert verstoring en zorgt ervoor dat de parkeerplaats zijn groene en waterdoorlatende eigenschappen behoudt.
Een integrale aanpak
Door bij het ontwerp van parkeerplaatsen rekening te houden met kabels en leidingen, kunnen we stedelijke infrastructuur duurzamer en efficiënter inrichten. De locatie en innovatieve oplossingen, zoals het gebruik van mantelbuizen en kleine stenen, laten zien dat functionaliteit en vergroening prima hand in hand kunnen gaan. Dit vraagt om een integrale benadering waarbij stedelijke inrichting, klimaatadaptatie en infrastructuur slim op elkaar worden afgestemd.
Door deze denkwijze toe te passen, maken we onze steden niet alleen duurzamer en groener, maar ook toekomstbestendiger. Zo zorgen we ervoor dat groene parkeerplaatsen een waardevolle bijdrage leveren aan een klimaatrobuuste stedelijke leefomgeving, zonder in te boeten op praktische toegankelijkheid voor kabels en leidingen.

Meer informatie over praktische oplossingen?
Neem contact op met Fien
