Park Positive project van het jaar 2024

De stemronde is gesloten and the winner is..

In 2024 zijn er een heleboel Park Positive groene parkeerplaatsen aangelegd. Door heel Nederland laten we zien dat klimaatadaptatie en groen parkeren samen gaat. 

Tijd om deze projecten in het zonnetje te zetten. Jouw project kan hét voorbeeld worden dat anderen helpt de stap naar klimaatadaptief parkeren te zetten.

And the winner is! 

Het Park Positive project van 2024 is geworden: Wijk Borkerhout, Westerbork

Dit project heeft in een nek aan nek race in de stemronde de meeste stemmen gekregen. Hartelijk dank aan alle stemmers! De winnaar ontvangt de unieke Park Positive trofee, deze zal binnenkort worden overhandigd. 

Wij hebben unieke, mooie en vooral groene projecten binnen gekregen. We willen iedereen die de tijd heeft genomen om deel te nemen bedanken. Hieronder vind je het overzicht van alle projecten die hebben deelgenomen aan de wedstrijd, met bijbehorende achtergrond informatie en afbeeldingen. 

Park Positive project van 2024: Wijk Borkerhout Westerbork

In 2019 hebben wij als inwoners van de wijk Borkerhout te Westerbork het Burgerinitiatief Borkerhout opgericht. Wij vonden dat onze oorspronkelijke Parkwijk (Bloemkoolwijk) uit 1974 aan een flinke renovatie toe was qua bestrating, groen en verbeteren bio-diversiteit. Maar ook de problematiek van wateroverlast van borrelende toiletten bij hevige regenval omdat het riool het niet aankon. Middels een petitie vroegen we hiervoor aandacht bij de gemeente Midden-Drenthe. En na een lang ambtelijk proces zijn we nu uiteindelijk bezig met de renovatie van de wijk en het verbeteren van de uitstraling, waarbij de groene parkeerplaatsen één van de items is om zowel wateroverlast als wel droogte te voorkomen. Ook worden er wadi’s aangelegd en gemeentelijke gazons verlaagd zodat het kostbare hemelwater niet direct in het riool verdwijnt. 

De betrokkenheid en de cohesie van de buurt door dit gehele project is enorm toegenomen. Zo zijn er niet alleen speelvoorzieningen voor jongeren, maar komt er ook een speel- en ontmoetingsplek voor ouderen. Daar bleek behoefte naar. We hebben diverse werkgroepen die zich bezig houden met concrete zaken die de wijk betreffen. We zijn trots dat het gelukt is om straks ruim 1500 m2 aan groene parkeerplaatsen in onze wijk te hebben. Hoogstwaarschijnlijk een voorbeeld en startpunt voor meer wijken binnen onze gemeente. Over 2 jaar is alles klaar, want de gemeente voert dit project in fases uit ivm het spreiden van de kosten.

Ingezonden door: Theo Rook – Burgerinitiatief Borkerhout

Hans de Riesstraat Alkmaar

Het groenblauwe project Hans de Riesstraat in Alkmaar is een klein maar delicaat project. Dit project valt onder de opdracht ‘Buurten klimaatbestendig maken’. De bewoners van deze buurt deden een voorstel voor het vergroenen van hun straat. Dit project richt zich op bewonersparticipatie, circulariteit, duurzaamheid, klimaatbestendigheid, vergroening en biodiversiteit. Er zijn innovatieve oplossingen toegepast door regenpijpen en straatkolken af ​​te koppelen van het rioolstelsel, zodat deze op natuurlijke wijze in de wadi van het nieuwe groene ontwerp stromen. Het riool raakt hierdoor niet overbelast. In totaal is ruim 1.500 m2 bestrating met stenen extra vergroend met inheemse beplanting en wilde bloemen en zijn er 33 extra bomen geplant. Situaties zoals hier, vind je in elke Europese stad en daarom is deze inzending de reden om mee te doen.

Ingezonden door Paul Weidema – Stadswerk 072

Vrijburgh Drachten

Op dit project komt alles samen:
– Op de bouwlocatie wordt gewerkt aan de bouw van een nieuwbouw school die onderdak biedt aan een 5 tal speciaal onderwijs scholen die samengevoegd worden;
– De parkeerplaatsen worden uitgevoerd in grasbetontegels Flood Twin en Gradiënt type A & C van leverancier v.d. Bosch Beton. Onder de grasbetontegels zit een substraat dat gezond gras faciliteert, goed doorwortelbaar is en water buffert. Dit maakt het kwalitatief en klimaat technisch ontzettend duurzaam;
– Met de Otten Groep als aannemer wordt alles met grote zorg aangebracht waardoor de openbare ruimte voor een lange tijd goed werkt en mooi blijft. Er wordt gebruikt gemaakt van nieuwe en zuinige machines bestuurd door bekwame machinisten.
Resumé zien wij gelijke kansen, duurzaamheid en vakmanschap als pijlers van dit project.

Ingezonden door: Jasper Vellema – Otten Groep

Park Vijfsluizen Vlaardingen

Park Vijfsluizen is een groene en toekomstbestendige woonwijk. Ontworpen vanuit de beleving van het park, natuurinclusief en klimaatbestendig. Het verhard oppervlak is zo veel mogelijk beperkt. In de woonstraten, waar de auto’s geparkeerd worden, zijn de parkeervakken uitgevoerd in grasstenen. Niet alleen om het beeld te vergroenen en enige verkoeling te bieden, maar vooral als onderdeel van een duurzame groeiplaats voor de bomen. Door de grasstenen kan water en gasuitwisseling in de bodem op een natuurlijke wijze plaatsvinden. Dat is vrij uniek. Onder de parkeerplaatsen ligt een zogenaamd Stockholm-systeem en zijn in de opbouw geen geotextielen en scheidende lagen toegepast. Zo kunnen de bomen en het gras vrij wortelen en wordt het bodemleven gestimuleerd. De grasstenen vormen daarmee een cruciale schakel tussen de boven- en ondergrond en het ecosysteem in de bodem.

Ingezonden door: RUIJZENAARS LANDSCAPES

team Park Positive

Team Park Positive
Julia, Fien & Carin

040 240 50 56
info@rainaway.nl

 

Zoeken