De Park Positives onderbouwd

De Park Positives bieden zekerheid van impact. Met de juiste toepassing van Park Positive ben je zeker dat je echt bewezen impact maakt. Op deze pagina geven we de onderbouwing van de cijfers. Jarenlang onderzoek heeft geresulteerd in deze impactcijfers. Geen wollig verhaal maar keiharde impact! De Park Positives worden opgebouwd in drie zekerheden, waterdoorlatend oppervlak, liters waterberging en groen oppervlak. De Park Positives zijn gebaseerd op het gemiddelde van het Park Positive systeem. Kies je voor een andere opbouw dan kan de impact verschillen. De Park Positives geven een indicatie van de impact die je kan verwachten. Wil je precies berekenen wat de impact is met ondergrond en de gekozen opbouw? Ga dan naar de impacttool!

DE PARK POSITIVES

BIEDEN DE ZEKERHEID VAN IMPACT

 

WATERDOORLATEND

0 m2
Regendruppel Park Positive

WATERBERGING

0 L
Witte Bloem Park Positive

GROEN

0 m2
ÉÉN GROENE PARKEERPLAATS

DE PARK POSITIVES zijn de drie kernwaardes waarmee de impact van jouw groene parkeerplaats is verzekerd. 

 Waterdoorlatend: zorgt ervoor dat het regenwater kan infiltreren op de plek waar het valt, met een gemiddelde infiltratie capaciteit van 340 mm/h.
Waterberging: Piekenbuien kunnen tijdelijk geboren worden in de holle ruimte in het substraat, van 21% .
Groen: Een mooie groene uitstraling, met maximaal groen oppervlak van 65%.  

De impact van de groene parkeerplaatsen is door kwalitatief onderzoek gekwantificeerd. Met de impacttool bereken je direct je project impact.

 
WATERDOORLATEND UITGELEGD 

Waterdoorlatendheid verwijst naar het oppervlak dat regenwater kan opnemen. Een gemiddelde parkeerplaats is 12,5 m² groot. Eén Park Positive parkeerplek met Gradiënt A of Flood Twin bestrating heeft dan ook een waterdoorlatend oppervlak van 12,5 m². Dit oppervlak heeft een gemiddelde infiltratiecapaciteit van 340 mm/ uur, gebaseerd op full-scale infiltratietests uitgevoerd door Park Positive. Deze waarde is het resultaat van meer dan drie jaar onderzoek, met ruim 25 infiltratietesten op verschillende locaties in Nederland. Daarbij zijn ook projecten van verschillende leeftijden meegenomen. Meer over dit onderzoek lees je hier.

Om de infiltratiecapaciteit van 340 mm/u te behalen, gelden de volgende voorwaarden:

• Een substraatlaag van minimaal 20 cm RA Positive Green 60-40

• Minimaal 60% van het oppervlak bestraat met Gradiënt A of Flood Twin

• Vulling met RA Positive Grass substrate

• Een gemiddelde hoogste grondwaterstand van meer dan 70 cm onder maaiveld

• Een doorlatende ondergrond, of bij slechter doorlatende bodem: een drainagesysteem om overtollig water vertraagd af te voeren

• Geen storende bodemlagen tussen de ondergrond en het grondwater of drainagesysteem die de infiltratie kunnen belemmeren

Met een infiltratiecapaciteit van 340 mm/uur kan in de meeste situaties regenwater van zowel de rijbaan als het trottoir worden afgevoerd via de parkeervakken – zelfs bij piekbuien tot 60 mm/uur.

 

WATERBERGING UITGELEGD

De waterberging van het Park Positive systeem verwijst naar de holle ruimte in de fundering die beschikbaar is om regenwater tijdelijk op te slaan.

De RA Positive Green 60-40 bestaat uit een mengsel van steenslag met een doorwortelbaar volume van 40%. Deze ruimte is (deels) opgevuld met voedingsgrond, die losjes tussen de steenslag zit. Hierdoor krijgen de wortels van het gras optimale groeiruimte, terwijl de steenslag zorgt voor de benodigde draagkracht. De 40% ruimte met voedingsgrond bevat veel lucht, en die lucht kan bij regenval worden vervangen door water. Hoe droger de grond, hoe meer lucht er in zit; hoe natter, hoe minder lucht. De hoeveelheid lucht bepaalt dus hoeveel regenwater het systeem tijdelijk kan bergen. Bij regenval wordt de lucht uit het systeem omhoog gedrukt, waardoor er ruimte ontstaat voor water. De voedingsgrond van het Park Positive systeem heeft de unieke eigenschap dat het zowel veel lucht kan bevatten als water kan vasthouden. Hoe meer lucht er aanwezig is, hoe groter de waterberging. En hoe beter de grond water vasthoudt, hoe langer het gras bestand is tegen droogte. De verhouding tussen lucht en water in de voedingsgrond wisselt voortdurend, afhankelijk van regenval en droogte.

Om toch een realistische waarde te geven aan de waterberging, hanteren we het volgende uitgangspunt: Na volledige verzadiging van het substraat (bijvoorbeeld tijdens een infiltratietest) stabiliseert het vochtpercentage binnen 12 uur. Het overtollige water is dan door de zwaartekracht in de ondergrond weggezakt. Dit punt noemen we de veldcapaciteit van de voedingsgrond. De lucht die op dat moment nog in het substraat aanwezig is, beschouwen we als de piekwaterberging – een opslagcapaciteit die na elke regenbui binnen 12 uur weer beschikbaar is.

De waterberging is afhankelijk van de laagdikte van je substraat. De algemene Park Positives zijn gebaseerd op een gemiddelde laagdikte die wordt toegepast, net iets meer dan een laagdikte van 20 cm.


VERSCHIL WATERBERGING EN WATERDOORLTEND IN DE PRAKTIJK

Waterberging verwijst puur naar de holle ruimte in het systeem die beschikbaar is om regenwater tijdelijk op te slaan. Waterdoorlatendheid, met een infiltratiecapaciteit van 340 mm/uur, geeft aan hoeveel regenwater het oppervlak kan verwerken en infiltreren in de bodem. Dit zegt iets over de intensiteit van buien die het systeem aankan.

Bij een infiltratiecapaciteit van 340 mm/u kan het systeem in de meeste gevallen regenwater van het parkeervak, de rijbaan én het trottoir laten infiltreren. Laat je bijvoorbeeld vijf keer het oppervlak van een Park Positive parkeerplek afwateren via dat ene vak, dan kun je nog steeds een bui van 68 mm/u aan (340 ÷ 5 = 68 mm/u). Een bui wordt als piekbui beschouwd vanaf 40 mm/u – een intensiteit die gemiddeld eens in de tien jaar voorkomt.

Wil je berekenen welke bui jouw ontwerp of project aankan? Gebruik dan de infiltratiecapaciteit zoals die geldt voor jouw specifieke situatie (zie rekentool).

Moet je voldoen aan een waterbergingseis, bijvoorbeeld vanwege eisen van het waterschap, de gemeente of in het kader van een subsidie? Gebruik dan de waarde voor waterberging. Let op: deze houdt géén rekening met de afgifte van regenwater aan de bodem, en geeft daarom geen realistisch beeld van welke bui het systeem daadwerkelijk aankan.

GROEN OPPERVLAK UITGELEGD

Niet het gehele oppervlak van een groene parkeerplaats is groen, een deel is namelijk bestrating. Met de bestrating Gradiënt en Flood Twin hebben we de perfecte balans tussen groen en grijs. Zo bescherm je het gras voor de autoband maar gebruik je wel een optimale groene uitstraling.

De 7 m2 per parkeerplaats is gebaseerd op meestal de combinatie van de Gradiënt A en B. Ons advies voor een zo groen mogelijk resultaat waarbij je de toegankelijkheid behoudt. Deze combinatie heeft 56% groen.

Elke combinatie van stenen geeft een andere verhouding groen en grijs. Wil je precies weten hoeveel groen oppervlak in jouw project aanwezig is? Bereken het met de tool!

Meer informatie ontvangen? Neem contact op met Fien 

Fien Dekker founder van Rain(a)Way en Park Positive

Fien Dekker
Founder van Rain(a)Way & Park Positive

0641407246
fien@rainaway.nl

 

Zoeken
Park Positive
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.