Park Positive ontwerp regels

Zo kan regenwater infilteren en kleurt de stad groen. Als je groene parkeervakken wil gebruiken om regenwater te infilteren zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Je leest er hier alles over. .

HET PRINCIPE VAN INFILTREREN MET GROENE PARKEERVAKKEN 

Het doel is om groene parkeerplaatsen als infiltratiestroken in te zetten. Zo wordt het water eerst vastgehouden voor het groen, waarna het, indien mogelijk, infiltreert in de bodem. Als er geen ruimte is in de bodem wordt het vertraagd afgevoerd via de drain. Alleen wanneer de groene parkeerplaatsen de hoeveelheid regenwater niet meer aankunnen, kan het regenwater overlopen naar het groen of een kolk. Dit betekent dat de kolken niet op het laagste punt aangebracht moeten worden. Door parkeervakken lager aan te leggen dan de kolk en geen afschot aan te brengen, heeft regenwater de tijd om in de groene parkeervakken te infiltreren.

Stap 1
Regenwater wordt vastgehouden zo dicht mogelijk bij de plek waar het valt. Het water krijgt de tijd en mogelijkheid om te infiltreren.

Stap 2
Binnen het bereik van de groene parkeerplaats bevindt zich een drain of DT riool zo kan het overtollig regenwater altijd vertraagd worden afgevoerd.

Stap 3
Wanneer er teveel water in een te korte periode valt, vervult een kolk een overloopfunctie, waardoor water afgevoerd kan worden.

Het laagste punt van het straatprofiel zodat het regenwater vanzelf op de groene parkeerplaatsen terecht komt. Met een kleine aanpassing zorg je ervoor dat het regenwater niet in de goot terecht komt, maar op het parkeervak.

Als er afschot op een parkeervak wordt aangebracht zal het regenwater als nog afstromen. De infiltratiecapaciteit is heel hoog namelijk gemiddeld 340 mm/u. Water zoekt altijd de weg van de minste weerstand en dat zal toch het afstromen zijn ook met 2 à 3 %. Als je de parkeervakken vlak legt benut je de infiltratiecapaciteit. En zo benut je ook de ruimte in de stenen om het water te laten weg zakken.

Een kolk of put staat normaal op het laagste punt, dan verdwijnt al het regenwater als nog in het riool. Als je de kolk zo plaats dat deze net hoger zit dan het parkeervak dan kan het water eerst infiltreren. Je kan hem bijvoorbeeld in het groen plaatsen of in de stoeprand op een hoger deel.

Als je regenwater de grond in brengt moet het natuurlijk vervolgens verder de bodem in kunnen. Direct onder het substraat moet de ondergrond goed doorlatend zijn. Denk bijvoorbeeld aan drainage zand. Als er water blijft staan in het substraat is de constructie niet draagkrachtig en kunnen de wortels gaan rotten. Het substraat mag onder water staan, bij een hoge grondwaterstand moet je rekening houden dat je minimaal 10 cm boven de gemiddeld hoogste grondwaterstand je substraat laat beginnen.

Het regenwater moet wel ruimte hebben om in de bodem te kunnen. Als je een hoge grondwaterstand hebt is daar minder ruimte voor.

BEPAAL DE JUISTE OPBOUW

Voor iedere ondergrondcategorie is op bovenstaande manier een gemiddelde infiltratiecapaciteit berekend. Zo hebben we voor de categorie goed een gemiddelde in een uur gemeten van 500mm/h. Voor gemiddeld was dit 400 mm/h en voor slecht 200mm/h. Deze resultaten dienen als indicatie voor de impact en kunnen niet zonder onze goedkeuring gebruikt worden in een ontwerp. Op basis van deze uitkomsten is het mogelijk om de infiltratiecapaciteit voor nieuwe locaties door te rekenen.

In de toekomst blijven we tests op verschillende locaties uitvoeren, om zo steeds nauwkeuriger de infiltratiecapaciteit van iedere categorie te kunnen bepalen. Op deze manier kan meer inzicht worden verkregen in de invloed van veranderlijke condities zoals het bodemvochtgehalte en de kwaliteit van de grasgroei. Ook het effect van de veroudering van het systeem kan nader onderzocht worden.

DE PARK POSITIVES

BIEDEN DE ZEKERHEID VAN IMPACT

 

WATERDOORLATEND

0 m2
Regendruppel Park Positive

WATERBERGING

0 L
Witte Bloem Park Positive

GROEN

0 m2
ÉÉN GROENE PARKEERPLAATS

DE PARK POSITIVES zijn de drie kernwaardes waarmee de impact van jouw groene parkeerplaats is verzekerd. 

 Waterdoorlatend: zorgt ervoor dat het regenwater kan infiltreren op de plek waar het valt, met een gemiddelde infiltratie capaciteit van 340 mm/h.
Waterberging: Piekenbuien kunnen tijdelijk geboren worden in de holle ruimte in het substraat, van 21% .
Groen: Een mooie groene uitstraling, met maximaal groen oppervlak van 65%.  

De impact van de groene parkeerplaatsen is door kwalitatief onderzoek gekwantificeerd. Met de impacttool bereken je direct je project impact.

Meer informatie ontvangen? Neem contact op met Fien 

Fien Dekker founder van Rain(a)Way en Park Positive

Fien Dekker
Founder van Rain(a)Way & Park Positive

0641407246
fien@rainaway.nl

 

Zoeken
Park Positive
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.