Het belang van een goed substraat

Een onmisbaar onderdeel

Het funderingssubstraat oftewel de onderlaag van de groene parkeervakken. Een onzichtbaar maar onmisbaar onderdeel voor het creëren van een duurzame groene omgeving. Wat maakt het dan zo onmisbaar? Het substraat speelt een cruciale rol in de vitaliteit en de groei van het gras in onze groene parkeervakken

Substraat als voedingsmotor voor een gezond bodemleven

Een groene parkeerplek bestaat uit drie elementen, de grastegels, de vulling en het funderingssubstraat. Als basis voor plantengroei biedt het substraat ondersteuning, voeding en vocht aan de wortels, en zorgt tevens voor voldoende zuurstof. Omdat het wordt gebruikt voor parkeerplekken is het mengsel afgestemd op droge omstandigheden. Afgelopen jaren kregen we al steeds meer te maken met langdurige droge periodes in Nederland. Door het veranderende klimaat zullen deze periodes alleen maar vaker voorkomen. 30 cm van ons RA Positive Green substraat houdt 26 dagen een goed vochtgehalte vast. Dit is lang genoeg om droge periodes te overbruggen. Het substraat is ook afgestemd op hoge verkeersbelasting. Zo kan het bijvoorbeeld toegepast worden in parkeerterreinen van winkelcentra. Tot slot bevat het een natuurlijke opstartbemesting, dit zorgt ervoor dat het gras zo snel mogelijk begint te groeien.

Het substraat in combinatie met onze duurzame grastegels, de Gradiënt of de Flood Twin, zorgt voor gezond gras. Doordat de tegels een facetrand hebben wordt het groeipunt beschermt tegen beschadiging door de autobanden. De laatste stap is de vegetatie, een goed grasmengsel draagt bij aan een blijvend groen resultaat.  

Diversiteit in opbouw en waterberging

Bij Park Positive begrijpen we het belang van hoogwaardig substraat voor het succes van onze groene projecten. Ons substraat, het RA Positive substraat, is zorgvuldig samengesteld met minimaal 40% doorwortelbaar volume en voeding samengesteld voor gras. Dit optimaliseert de wortelgroei van het gras.

Natuurlijk is elk project anders, afhankelijk van het doel en de specifieke behoefte veranderd de opbouw van het substraat. Is het doel van het project om regen te laten infiltreren, of is het plan om ook het water te bergen onder de parkeerplekken? Wat is de grondwater stand? Is er een zandbodem? Of misschien een kleibodem? Al deze vragen hebben invloed op de opbouw van het substraat.

Welke opbouw past het best bij jouw project? Wij adviseren minimaal 20 cm RA Positive Green substraat. Ook is het mogelijk om een extra waterbergende laag toe te voegen met de RA Positive Blue 2-6.

Bij een gemiddelde opbouw van 20cm RA Positive Green heb je 50L waterberging per m2, dat is 625L per parkeerplaats!

Impact Calculator

Bekijk zelf wat voor een verschil de opbouw van het substraat kan hebben met onze impact calculatorMet de informatie en data die is opgedaan uit infiltratietesten en onderzoeken, hebben we een eigen tool ontwikkeld. In deze tool kun je zelf uitrekenen wat de impact op waterberging en infiltratie is voor jouw project.

Meer informatie over de opbouw?

Neem contact op met Fien 

Fien Dekker founder van Rain(a)Way en Park Positive

Fien Dekker
Founder van Rain(a)Way & Park Positive

0641407246
fien@rainaway.nl

 

Zoeken