Ontwerpen met regenwater

Het terugbrengen van de natuurlijke cyclus van regenwater in onze steden vraagt om een nieuwe ontwerpmethode  

Mijn missie is om regenwater in de bodem te laten infiltreren, zo dicht mogelijk op de plek waar de druppel valt en zo de natuur weer meer toelaten in onze leefomgeving. Als we bij het ontwerpen van onze stedelijke leefomgeving de weg van de regendruppel als uitgangspunt nemen, dan zullen we andere ontwerp keuzes maken. Als de natuurlijke route van het regenwater net zo belangrijk wordt gezien als andere gebruikers van die plek, hoe zien onze steden er dan uit?

De grootste obstakels die de regendruppel nu ondervindt om weer de bodem in te dringen zijn:

  • Te veel verharding met dichte niet infiltrerende funderingen
  • Groen zones met verhoogde banden of hoger gelegen zodat er geen water in kan stromen.
  • Afschot naar kolken zodat het regenwater direct afgevoerd wordt en niet de kans krijgt om te infiltreren.

Onze leefomgeving, bestaat uit parken en pleinen, maar vooral uit woonstraten. En laat nou net bij woonstraten de meeste functies gecombineerd moeten worden, zowel boven als ondergronds. Hierdoor zijn woonstraten extra gevoelig voor de gevolgen van klimaatverandering, voor hitte stress, overstromingen en droogte. De gevolgen zijn hier ook het grootst voor de bewoners van de stad. Schade aan huizen door wateroverlast of droogte en alle gevolgen van hittestress. Het zijn de woonstraten waar we het meest kunnen doen voor de toekomstbestendige leefomgeving.

 
Grastegel Gradiënt visualisatie Park Positive

Een gemiddelde woonstraat bestaat voor 20 tot 30% uit parkeerplaatsen. Onze gehele openbare ruimte voor 10% uit parkeerplaatsen! Parkeerplaatsen zijn dé plek om regenwater weer de bodem in te brengen. Zo dicht mogelijk bij de bron, waar de druppel valt. Doe je dit op een goede manier, dan geeft het regenwater op die plek waarde terug aan de straat. De straat oogt niet alleen minimaal 20% groener, het geeft ook bomen meer kracht om te groeien. Zo draagt het bij aan o.a. de vergroeningsopgave en het tegen gaan van hittestress. Regenwater kan weer de bodem in. Hierdoor is het dé oplossing tegen wateroverlast maar ook tegen droogte problematiek. 

Gradiënt grastegel Visualisatie vanaf boven Park Positive
Visualisatie Gradiënt grastegel vanaf boven Park Positive
Gradiënt Visualisatie grastegel vanaf boven Park Positive

Dus een nieuwe kijk op verharding. Waar we eerst verharding of groen hadden zit daar nu veel meer variatie in. Tussen groen en grijs zit nog heel veel tussen. Een feestje voor ontwerpers!

Een spel van groen naar grijs geven mooie ontwerp aanleidingen. Met de Gradiënt stenen heb je alle ontwerp vrijheid om de overgang tussen groen en grijs vorm te geven.

Strakke lijnen van groen, half groen, grijs. Of juist een hele organische overgang. Zo maak je elk ontwerp uniek. Download hier de autocad bestanden om zelf te ontwerpen.
Met de afbeeldingen in deze blog delen we een aantal voorbeelden hoe je met de Gradiënt grastegel een verloop kan ontwerpen. Er zijn vast nog veel meer mogelijkheden!

 

Neem contact op met Fien 

Fien Dekker founder van Rain(a)Way en Park Positive

Fien Dekker
Founder van Rain(a)Way & Park Positive

0641407246
fien@rainaway.nl

 

Zoeken