2023 – Het transitie jaar voor een natuurlijke leefomgeving.

Transitie naar een natuurlijke leefomgeving. 

2023 wordt gezien als hét jaar van de transitie, 2023 zal het omslagpunt zijn voor de transitie. We doen alles zoals we gewend zijn en hebben zo jarenlang meer en meer van de aarde gevraagd. 

Voor de inrichting openbare ruimte geldt dat we de natuur weer moeten toe laten in de stad. In plaats van controleren van de natuur, van het (regen)water, zullen we gaan samenwerken. Hoe ziet een hemelwater afvoer en rioolsysteem eruit als we eerst de natuur haar werk laten doen? Een verandering in denken die dit jaar steeds meer voeten in de aarde zal krijgen.

Dit jaar zet ik mij in om van deze transitie een omslagpunt te maken!  Zodat de natuurlijke cyclus van regenwater weer terugkomt in de stad. Straten groen kleuren door diverse plantvakken met vaste planten en de groene parkeerplaatsen, waar regenwater weer de kans krijgt om te infiltreren in de bodem.

 

Ik zie de volgende twee belangrijke ontwikkelingen:

– Regenwater wordt waardevoller. Regen infiltreren op de plek waar het valt wordt steeds belangrijker. Als we een hete droge zomer krijgen zal waterschaarste het gebruik van water en de omgang van regenwater op scherp zetten. De droogte problematiek zal uiteindelijk een veel grotere uitdaging worden dan wateroverlast.

– Het netheid syndroom laten we langzaam los door het toelaten van de natuur. Nu wilde bloemenweides, hoger gras en wildere bermen steeds meer geaccepteerd zijn, gaan we de natuur weer meer toelaten in onze versteende leefomgeving. Bloeiend onkruid wordt steeds meer geassocieerd met wilde bloemen. Grassen en kruiden mogen tussen de grastegels groeien. Bewoners raken steeds meer gewend aan dit nieuwe natuurlijke beeld van onze openbare ruimte.

 Dit transitie jaar vraagt lef! Radicale keuzes en acties om het oude achter te laten. Als we over 30 jaar nog steeds een leefbare stedelijke omgeving willen, moeten we nu veranderen. Van beleid, uitvoering, ontwerp en onderhoud, iedereen kan bijdragen aan deze transitie.

KENNISMAKING & ADVIES GESPREK

ZELF DE TRANSITIE STARTEN

Ben je benieuwd hoe jij zelf de transitie kan starten? Wij helpen daar graag bij. Meld je aan voor een kennismaking gesprek 

INSCHRIJVEN! Kennismaking & advies gesprek

Gratis online of offline advies

Zoeken